Natřete to sluníčku: Jak využít jeho potenciál a nespálit se

Celou zimu se těšíme, až se hřejivé sluníčko prodere přes mrazivou zimu do své plné síly. Na jaře nebo v létě ale stačí chvilka bez opalovacího krému a pohroma je na světě. Nebo ne?! Jak dostat ze sluníčka potřebný vitamín D? A co dělat, když se spálíme? Dočtete se v dalších řádcích.

 

slunecni-bryle

 

Sluneční záření se skládá z několika typů paprsků. Některé vidíme, jiné ne. Mezi ty neviditelné patří UV záření. Jeho paprsky mohou být pro lidský organismus nebezpečné. Jimi způsobené uvolnění nadbytečných molekul kyslíku poškozuje v našich tělech kožní buňky, což může vést k chronickému poškození buněk a k vráskám.

Pozor na to, že v každém ročním období, denní době, v určité nadmořské výšce nebo zeměpisné poloze dopadá na naši kůži jiné množství UV záření. V létě s ochranou proti sluníčku většinou každý počítá, ale nezapomeňte na prevenci už v dubnu a květnu. Jarní dávka nenápadné hřejivé energie může způsobit nepříjemné spálení či alergii. Nezáleží na datu v kalendáři, ale na tom, jaké počasí nám příroda připraví.

Co na popálení od slunce? Obklad z koloidního stříbra

Ochranný krém s vysokým UV filtrem zakoupený v lékárně nebo ověřené drogerii nanášejte na pokožku asi 30 minut před tím, než vyjdete ven. Ve slunných letních dnech nezapomínejte ani na kvalitní sluneční brýle a lehké pokrývky problematických partií, hlavně hlavy, ramen a zátylku.

Pokud ochranu přeci jen podceníte, pobyt na slunci nevychytáte a nejste výjimečný fototyp, který jen tak něco nespálí, bude vaše pokožka sežehnutá. Na popálené, zarudlé a bolavé kůži začnou naskakovat puchýře. Nejúčinnější první pomocí na takto postižená místa je chlazení. Tím zamezíte bolesti a případnému zánětu.

 

obklady koloidy

 

Kromě textilie namočené ve studené vodě doporučujeme použít zábaly z koloidního stříbra: Namočte látku nebo vatový tampon do koloidního stříbra nebo je na ně nastříkejte aplikátorem. Obklad aplikujte několikrát denně. Roztok koloidu působí protizánětlivě, zklidní podrážděné místo a postará se o rychlejší hojení. Pro účely obkladu se nejlépe hodí koloidní stříbro s koncentrací 25 ppm nebo 40 ppm.

Nezapomínejte, že ostré paprsky vás mohou překvapit i v zimě na horách. Proto mějte opalovací krémy a koloidní stříbro vždy po ruce v cestovní kosmetické tašce.

 

Regenerace po spálení sluncem

 

Vitamín D ze slunce zlepšuje imunitu i náladu

Ačkoli nás můžou sluneční paprsky pěkně pozlobit, neměli bychom si z nich udělat úplného nepřítele. Vyhýbá-li se člověk pobytu na slunci, chybí mu vitamín D. Ten se v kůži tvoří právě působením slunečního záření. V lidském organismu je důležitý, protože se stará o pevnost kostí, podporuje správnou funkci imunitního systému, srdeční činnosti a zahání deprese. Pro jeho tvorbu stačí pobyt na slunci mimo jeho největší intenzitu.

Kromě slunce jsou zdrojem vitamínu D také tučné ryby a jejich olej, vaječné žloutky nebo mléko. Tyto potraviny je třeba do jídelníčku zařazovat hlavně přes zimu a na jaře, kdy „déčko“ chybí lidskému organizmu nejvíce.

Nechcete se vzdát opalování?

Na závěr máme jeden tip pro ty, kdo se rádi opalují a nechtějí se vyhýbat pohybu na slunci, ale bojí se předčasného stárnutí kůže vlivem častého slunění. Pro redukci vrásek a zpomalování stárnutí pleti doporučujeme vyzkoušet koloidní zlato a pleťový krém Aurum se stoprocentně přírodním složením včetně koloidního stříbra i zlata. Namáhanou pleť zklidní, regenerují a váš obličej bude zase jako v bavlnce.